donderdag 26 mei 2011

Social Skills Theory

De Big Bang theory, misschien wel de meest succesvolle serie ooit, met uitsluiten anti-helden in de hoofdrol. Een stelletje nerds die geregeld (hard) in aanraking komt met de 'echte wereld'. Het wereldvreemde van de jongens straalt er van af, of ze zitten vast in de eigen gewoontes en opvattingen (Sheldon) of ze slaan letterlijk dicht als ze in de buurt van vrouwen komen (Raj). Geldt dat eigenlijk voor alle nerds die (overmatig) online actief zijn?

Online kletsen, we doen het bijna allemaal. Social media hebben het makkelijker gemaakt dan ooit om met (verre) vrienden te communiceren. Maar in werkelijkheid interacteren we vooral met ons toetsenbord. Althans, zo zou het er uitzien voor iemand die vanuit de 19e eeuw zomaar in het heden wordt gedropt. Een actief online leventje en je zou helemaal geen sociale 'skills' meer nodig hebben? Of juist wel?

Deze week zijn we in de wereld van wikipedia gedoken, en door het moeras aan opmerkingen over de ukelele (!) gewaad. Ongelooflijk. Alsof je een beerput opentrekt. Er kwam geen eind aan, allemaal mensen die ogenschijnlijk over wissewasjes kwebbelen. Zouden die mensen in het échte leven' ook over zulke onzin praten?

Het antwoord daarop is - jawel - ook op wikipedia te vinden. Wie nu de Nl-versie gebruikt, leest bovenin beeld de heuglijke mededeling: "De Nederlandstalige Wikipedia wordt 10 jaar! Vier het met ons mee in Den Bosch op 18 juni!

Click verder en je leest oproepen van enthousiastelingen die zich naar Den Bosch gaan begeven voor dit grote festijn. Maaruh...wordt het daar nou echt gezellig? Of tref je een stelletje schuchtere nerds aan - a la Big Bang theory?

Even verderop, onder de ledengroep van de Stamtafel Utrecht, wordt duidelijk dat het om écht ontmoeten gaat. Hoe weet ik dat? Er staat namelijk: "gebruik van computers, iPads of smartphones gedurende de bijeenkomst wordt niet op prijs gesteld."

Dus als er een gezellige 'wie weet wanneer de eerste....'-achtige vraag opduikt in een gesprek, zullen deze wiki-fans niet in de reflex schieten en het relevante wiki-artikel erbij pakken. Afgesproken is afgesproken. Toch jongens? En als je thuis bent, mag je tot diep in de nacht weer lekker je gang gaan ;)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten